Opintopolkuja on yhtä monta kuin on opiskelijoitakin. Kannattaa tutustua kaikkiin eri vaihtoehtoihin.

Ysin jälkeen voi jatkaa moneen suuntaan. Jos et ole vielä valmis lukioon tai ammatilliseen koulutukseen, sinun kannattaa suunnata vuodeksi kymppiluokalle tai valmentavaan koulutukseen parantamaan opiskelutaitoja ja etsimään omia kiinnostuksenkohteita. Myös kansanopistot järjestävät koulutusta. Tutustu alta eri vaihtoehtoihin!
 

Lisäopetus (Kymppiluokka)

Kymppiluokka on vuoden kestävä lisäopetus peruskoulun jälkeen. Opiskelet samoja aineita kuin peruskoulussakin, mutta opetus suunnitellaan sen mukaan missä sinun erityisesti pitää petrata. Samalla suunnitellaan jatko-opintojasi ja parannetaan opiskelutaitojasi.

Oppisopimuskoulutus

Voit opiskella ammatillisen tutkinnon suureksi osaksi myös työpaikalla. Opit siis käytännössä ammattilaiseksi töitä tehdessä. Tämä vaatii kuitenkin myös omaa aktiivisuutta, jotta sopiva työpaikka löytyy. Oppisopimukseen kuuluu myös jonkin verran koulun penkillä oppimista.

VALMA – Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus

Tämä koulutus sopii sinulle, jos et vielä tiedä mitä ysin jälkeen tekisit ja haluat parantaa peruskoulun todistustasi. Koulutuksessa vahvistetaan opiskelutaitojasi eli autetaan sinua opiskelemaan paremmin. Saat apua esim. tiedon hakemisessa ja kielitaidossa.

TELMA – Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus

Jos et tarvitset sairauden tai vamman takia pysty ostallistumaan tutkintoon johtavaan koulutukseen, saat erityistä tukea sekä henkilökohtaista opetusta ja ohjausta. Nämä valmistavat sinua itsenäiseen elämään ja työntekoon.

Kansanopistot

Voit korottaa peruskoulun arvosanojasi tai suorittaa ammatillisia tai lukio-opintoja kansanopistoissa. Ne tarjoavat myös yleissivistäviä opintoja, joiden aikana voit kerrata kouluaineita tai kokeilla ihan uutta tapaa opiskella.

Nuorten työpajat

Työpajoissa pääset tutustumaan erilaisiin töihin ja ammatteihin. Saat työkokemusta ja saatat löytää alan, josta pidät. Tavoitteena on löytää sinulle työ- tai opiskelupaikka.