Saat lukiosta vahvan yleissivistyksen ja opit ajattelemaan entistä kypsemmin. Opit paljon uutta elämää varten ja saat hyvät eväät jatkaa yliopisto- tai ammattikorkeakoulu-opintoihin.

Ylioppilaskirjoituksissa näytät, mitä olet oppinut lukiossa. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään keväällä ja syksyllä. Opiskelijan täytyy suorittaa koe vähintään viidessä aineessa. Hyvin suoritettu ylioppilastutkinto voi auttaa myös korkeakouluun pääsyssä. Kirjoituksia ei kuitenkaan kannata stressata – paras tapa valmistautua niihin on panostaa opintoihin lukion alusta lähtien. 

Näin haet:

Voit hakea lukioon kevään yhteishaussa. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja valitse hakulomakkeessa useampi hakukohde – älä jätä kaikkea yhden varaan. Oletko kiinnostunut erityisesti vaikkapa kielistä tai matikasta? Lukioiden kurssitarjonta vaihtelee, joten ota selvää sinua kiinnostavien lukioiden tarjonnasta. 

Valintaperusteet

Päättötodistuksen “lukuaineiden” arvosanoistasi lasketaan keskiarvo, jonka perusteella opiskelijat valitaan. Aiempien vuosien pisterajat ovat esimerkkejä siitä, millaisella todistuksella lukioon pääsee, mutta rajat vaihtelevat joka vuosi.

Erityislukiot

Lukio voi kokonaan painottua tai erikoistua tiettyihin aineisiin. Näitä ovat esimerkiksi urheilu- ja taidelukiot sekä kansainväliset IB-linjat. Tuntijako voi poiketa tavallisesta, mutta erikoislukiossakin suoritetaan lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto. Haku tapahtuu samassa yhteishaussa kuin muuallekin. Jotkut lukiot voivat järjestää myös pääsykokeita.

Ylioppilastutkinto

Ylioppilaskirjoituksissa todistat mitä olet oppinut lukiossa. Ne järjestetään joka kevät ja syksy. Ylioppilaan täytyy suorittaa koe vähintään neljässä aineessa. Hyvin suoritettu yo-tutkinto voi auttaa myös korkeakouluun pääsyssä. Ylppäreitä ei kuitenkaan kannata stressata. Paras tapa valmistautua kirjoituksiin on panostaa opintoihin alusta lähtien.